Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderki to pyszne ciasteczka przygotowane z resztek ciast, które nie zostały zjedzone i herbatników. Nie mogą to być jednak ciasta z kremem, czy galaretką. Można natomiast wykorzystać tu nieudane ciasto z zakalcem. Do bajaderek można też dodać orzechy, lub suszone owoce. Powinny też zawierać rum, oczywiście jeśli nie będą jadły ich dzieci. Moje bajaderki tym razem zrobione są bez dodatku rumu, ale mimo wszystko są pyszne. Polecam, spróbujcie. Z podanych składników zrobiłam 29 ciasteczek.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 32
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 673
Szybka i smaczna
Odsłon: 11224
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 257
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 32
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 52
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 673
Szybka i smaczna
Odsłon: 11224
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 257
Składniki
Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy czekolada zacznie się roztapiać, najlepiej zdjąć z gazu. Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Jeśli trzeba, podgrzać jeszcze chwilę. Tak przygotowaną masę odstawić do przestudzenia. Ciasto pokruszyć i rozgnieść palcami. Dodać pokruszone herbatniki.
Zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno pokruszyć, żeby masa była jednolita. Można to zrobić blenderem. Do przestudzonej masy czekoladowej, dodać krem czekoladowy. Wymieszać. Tak przygotowaną masę, wlać do miski z ciastem i herbatnikami. Dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i od razu, obtaczać je w tartych orzechach. Mogą to być wiórki kokosowe, lub drobno posiekane orzechy. Co macie pod ręką. Bajaderki przechowywać w lodówce.