Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakaliowa bomba na Wielkanoc"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Żółtka zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw do przestudzenia oraz lekkiego stężenia.
Twaróg zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego sera mielonego na sernik). Miękkie masło przełóż do osobnego naczynia i utrzyj (lub zmiksuj) do białości. Stopniowo dodawaj do niego zmielony twaróg, pół szklanki kremówki, masę żółtkową oraz opakowanie cukru waniliowego.
Ulubione bakalie (migdały, orzechy, płatki mi- gdałowe, kandyzowane owoce, suszone śliwki, morele, kiwi) posiekaj. Jeśli trzeba, wcześniej pozbaw je skórki.
Przygotowane bakalie dodaj do masy serowej (część orzechów i płatków migdałowych od łóż). Wlej żelatynę, wymieszaj. Formę natłuść, wysyp odłożonymi bakaliami. Przełóż masę, przykryj folią, obciąż deseczką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu ozdób mandarynkami, winogronami i bakaliami.
Czas ok. 50 min; porcja – 500 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety