Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 36
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 880
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 36
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 880
Składniki
Foremkę 32x14 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną pomieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Dodać rum.
Dobrze wymieszać mikserem. Dodać przebrane i pokrojone na pół figi, lekko utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe.
Pomieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika na 60 min.
Po ok 20 minutach przeciąć ostrym nożem wierzch keksu na długości ok. 15-20 cm. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać śmietanę. Wymieszać, żeby składniki ładnie się połączyły.
Lekko przestudzić i polać ciasto po wierzchu. Udekorować żurawiną. Smacznego.