Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baklawa to tradycyjny deser kuchni bałkańskiej. Powstaje z ciasta filo, które dość trudno przygotować w domowych warunkach. Obecnie jednak można kupić je w większości sklepów – i cieszyć się samodzielnie przygotowaną baklawą.
Forma 23x35 cm
Składniki
Zmiel orzechy na proszek. Dodaj do nich cynamon, kardamon i ziarenka z wanilii.
Roztop w rondelku masło. Przestudź.
Natłuść prostokątną formę o wymiarach pasujących do formatu ciasta filo, z którego korzystasz (prostokąt wielkości połowy arkusza). Przekrój ciasto w poprzek na pół – uzyskasz dwadzieścia parę arkuszy.
Ułóż pierwszy z arkuszy na dnie formy. Posmaruj (z użyciem silikonowego pędzelka) płynnym masłem. Ułóż na wierzchu kolejny płat ciasta i posmaruj masłem. Ułóż tak kilka płatów. Na wierzchu rozsyp porcję orzechów. Przykryj je kilkoma płatami przekładanego masłem ciasta. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto i orzechy.
Pokrój ciasto w formie na romby lub kwadraty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-35 minut – aż ciasto się zarumieni.
Zagotuj w rondelku wodę z goździkami. Wsyp do niej cukier. Wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, zmniejsz moc palnika do minimum. Dodaj do syropu miód i sok z pomarańczy. Gotuj przez kilka minut (aż syrop zgęstnieje), co pewien czas mieszając. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Wyjmij z syropu goździki. Jeszcze ciepłym polej równomiernie gorące ciasto. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Baklawa najlepsza jest po 2-3 dniach od upieczenia.