Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażanowe roladki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Bakłażan i cukinię opłucz, wytrzyj, odetnij końcówki. Każde z warzyw potnij na 8 cienkich plasterków. Podsmaż je na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż na półmisek.
Czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do niego wino, ocet i sok cytrynowy. Tymianek opłucz, posiekaj, wrzuć do marynaty. Przypraw ją solą, pieprzem i cukrem. Zalej plasterki cukinii i bakłażana. Odstaw na godzinę.
Twaróg wymieszaj z pozostałym olejem. Dymki oczyść, posiekaj, dodaj do serka. Plasterki cukinii i bakłażana wyjmij z marynaty i wytrzyj do sucha.
Na każdym plasterku bakłażana połóż plasterek cukinii oraz plasterek szynki. Posmaruj porcją serka, zroluj i zepnij wykałaczkami. Przed podaniem roladki udekoruj np. drobno pokrojonym pomidorem.Źródło: Naj