Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażanowe roladki"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 337
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 337
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Bakłażan i cukinię opłucz, wytrzyj, odetnij końcówki. Każde z warzyw potnij na 8 cienkich plasterków. Podsmaż je na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż na półmisek.
Czosnek przeciśnij przez praskę, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj do niego wino, ocet i sok cytrynowy. Tymianek opłucz, posiekaj, wrzuć do marynaty. Przypraw ją solą, pieprzem i cukrem. Zalej plasterki cukinii i bakłażana. Odstaw na godzinę.
Twaróg wymieszaj z pozostałym olejem. Dymki oczyść, posiekaj, dodaj do serka. Plasterki cukinii i bakłażana wyjmij z marynaty i wytrzyj do sucha.
Na każdym plasterku bakłażana połóż plasterek cukinii oraz plasterek szynki. Posmaruj porcją serka, zroluj i zepnij wykałaczkami. Przed podaniem roladki udekoruj np. drobno pokrojonym pomidorem.Źródło: Naj