Do góry

Desery Przepis na:

Bakłażany z kuskusem

Bakłażany z kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany z kuskusem"

Składniki

  • 20 dag kaszki kuskus
  • 300 ml bulionu
  • curry
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 4 pomidory
  • 25 dag sera owczego
  • 1 puszka pomidorów (400 ml)
  • sól
  • pieprz
  • białe wino
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącym bulionem, odstaw na kilkanaście minut do napęcznienia.

  2. Grzyby namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Bakłażany umyj, przekrój. Wydrąż miąższ, poszatkuj go.

  3. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj, a potem przesmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przygotowane grzyby, miąższ bakłażanów, pokrojone pomidory oraz pokruszony ser owczy. Dopraw curry, solą i pieprzem. Napełnij wydrążone bakłażany.

  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż rozdrobnione pomidory z puszki, podlej je szklanką wina, oprósz solą i pieprzem. Na nich ułóż bakłażany. Piecz 30 min w 180 st.

  5. czas ok. 50 min; porcja – 510 kcal, cena 5,30 zł

  6. Suszone grzyby przed gotowaniem należy namoczyć, aby szybciej zmiękły. Wody nie może jednak być za dużo. W przeciwnym razie cały aromat się wypłucze. Jeśli masz dużo czasu, odstaw grzyby na całą noc. Minimalny czas moczenia to 1-2 godziny. Wodę po grzybach wykorzystaj do sosu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń