Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażany z pomidorami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Składniki
Bakłażany umyć, przekroić na ćwiartki, posolić i odstawić do ocieknięcia na godzinę, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę.
Na rozgrzanej łyżce masła zeszklić cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać pomidory i chwilę przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Bakłażany opłukać z soli, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu i obłożyć sosem pomidorowym. Przykryć pokrywką albo folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC ok. 30 minut.
Oprószyć posiekaną natką pietruszki, przybrać gałązkami majeranku. Podawać na zimno lub gorąco.
ok. 95 minutŹródło: Twoje Imperium