Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakłażany z pomidorami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3566
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 119
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 849
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3566
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 119
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 849
Składniki
Ponadto:
Bakłażany umyj, osusz i razem ze skórką pokrój na ćwiartki lub wzdłuż na plastry. Każdą cząstkę bakłażana osól i odstaw na 1 godzinę, aby puścił sok.
Cebulę obierz z łupin, następnie pokrój w plastry. W pomidorach natnij skórkę, polej wrzątkiem, a gdy już przestygną, obierz je ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy się stopi, włóż na patelnię plastry cebuli i zeszklij je. Po chwili dorzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż krótko razem z cebulą. Po chwili dorzuć na patelnię pokrojone pomidory; chwilę smaż wszystko razem. Oprósz smażące się warzywa solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę.
Bakłażany osusz i ułóż na grillu lub krótko obsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Następnie cząstki bakłażana przełóż do żaroodpornego naczynia, a wokół rozłóż pomidory z patelni.
Bakłażany w pomidorach wstaw do rozgrzanego piekarnika, zapiekaj je około 20 minut w 200°C.
Po wyjęciu z pieca przełóż warzywa na półmisek, posyp obficie posiekanym majerankiem i od razu podawaj na ciepło. Danie możesz serwować jako przystawkę do dania głównego z ryżem lub z pieczywem – jako przystawkę.
80 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie