Do góry

Desery Przepis na:

Bałkańskie paluchy

Przepis dnia 2020-11-08
Bałkańskie paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 3681

Dodano:

Odsłon: 2058

Drożdżowe paluchy z Chorwacji są miękkie i puchate. W oryginalnym przepisie z Bałkanów, oprócz drożdży do ciasta dodaje się proszek do pieczenia. Ciasto rośnie wtedy jak szalone i pozostaje dłużej świeże.

Składniki

  • 250 ml letniego mleka
  • 21 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek oleju
  • nadzienie:
  • 4 jabłka
  • ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo: żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bałkańskie paluchy

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać rozkruszone drożdże. Posypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem. Posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż zaczyn ruszy. Mąkę i proszek przesiać do rozczynu. Dodać jako i szczyptę soli. Wsypać cukier waniliowy i resztę cukru. Wlać olej. Ciasto wyrobić, aby odstawało od brzegu miski. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, żeby dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.

  2. Jabłka pokroić w kostkę. Można pokropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą rozpłaszczyć na posypanym mąką blacie. Nadziewać jabłkami i zlepiać brzegi. Formułować wałeczki i kłaść szwem do dołu na blachę wyłożoną papierem. Żółtko rozbełtać z łyżką mleka. Posmarować paluchy i posypać płatkami migdałowymi.

  3. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut, żeby podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń