Do góry

Desery Przepis na:

Bananowe Naleśniki

Bananowe Naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 987

Ostatnio naszła nas ochota na coś słodkiego. Padło na naleśniki z mąki kukurydzianej z bananami, czekoladą i obowiązkowo bitą śmietaną :)

Składniki

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml śmkietany 30%
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bananowe Naleśniki

Przygotowanie

  1. Banany obieramy, rozgniatamy w miseczce widelcem.
    Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dodajemy łyżeczkę cukru i powoli wlewamy mleko. Miksujemy.
    Do masy przekładamy banany nadal miksujemy na koniec dodajemy wodę mineralną.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozcieramy papierowym ręcznikiem.
    Smażymy naleśniki z obu stron.

  2. W garnku gotujemy wodę, nakładamy metalową miskę i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy.

    Do miski wlewamy śmietaną dodajemy łyżeczkę cukru i miksujemy do powstania sztywnej masy. Wkładamy do lodówki.

  3. Na naleśniki nakładamy czekoladę rozsmarowujemy i składamy naleśniki.
    Na wierzch kładziemy bitą śmietanę ( j najpierw przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na naleśniki).
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń