Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec śmietankowy

Bananowiec śmietankowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3757

Dodano:

Odsłon: 4706

Puszyste ciasto na herbatnikach bez pieczenia.

Składniki

  • banany 6 szt
  • cukier 8 łyżek
  • sok z 1 cytryny
  • bita śmietana w proszku
  • mleko 200 ml + 6 łyżek
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czekolada 20 dag
  • herbatniki 15 dag
  • jajka 3 szt
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać 3 łyżki cukru. Wlać trochę wody. Gotować przez 5 min.
    Zmiksować blenderem.

  2. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody.
    Do 200 ml mleka wsypać bitą śmietaną. Ubić mikserem.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z resztą cukru.

    Do masy bananowej dodać ubite żółtka. Dokładnie zmiksować.

    Dodać pianę i bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.

  3. Na dno foremki (średnica 20cm) wyłożyć herbatniki.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 6 łyżkami mleka. Jeszcze ciepłą wylać na herbatniki. Zostawić do zastygnięcia.

    Na wierzch wlać masę budyniową. Wstawić do lodówki na ok.3 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń