Do góry

Desery Przepis na:

bananowiec z bitą śmietaną

bananowiec z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 5049

smaczne ciasto bez pieczenia, całe wieki go nie jadłam chyba ostatni raz w podstawówce. Dziś dodatkowo z bitą śmietaną

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 5 bananów
  • 250ml śmietany 30 lub 36%
  • spód herbatnikowy: 1,5 paczki herbatników
  • 60g masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. spód herbatnikowy: Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy u mnie 18cm mocno dociskając. Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.

  2. Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1 1,5 szkl wody.

  3. Tężejącą galaretkę dodajemy stopniowo do masy i ucieramy. 4 banany należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skroplić sokiem z cytryny i dodać do masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki.

  4. Gdy ciasto stężeje wykładamy na wierzch ubitą śmietanę.

  5. Następnie rozpuszczamy agrestową galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masę układamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń