Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowiec z masą czekoladową"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34679
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 912
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 354
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3984
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34679
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 912
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 354
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3984
Składniki
Obierz 3 banany, pokrój je w grubą kostkę. Z masła, 5 dag cukru oraz 10 dag mąki zagnieć kruszonkę. Do miseczki wbij 2 jajka. Dodaj 7 dag cukru i 1 op. cukru waniliowego. Wlej olej. Całość utrzyj mikserem na puszystą masę.
Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z solą oraz cynamonem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Dolej mleko. Dobrze wymieszaj mikserem. Na koniec do ciasta dodaj pokrojone banany. Przemieszaj łyżką.
Foremkę keksową posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st.
Piecz ok. 45 minut. Upieczone ciasto studź ok. 10 minut w foremce. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Zimne ciasto rozetnij na 2 placki. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Rozbij pozostałe jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z drugim cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując pozostałą łyżkę cukru. Śmietanę ubij na sztywno.
Stopioną czekoladę połącz z utartymi żółtkami. Delikatnie domieszaj pianę z białek oraz bitą śmietanę.
Pozostałe banany obierz, pokrój w plasterki (ew. skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Na dnie foremki połóż spodni placek. Posmaruj go połową masy czekoladowej.
Rozłóż plasterki bananów. Przykryj pozostałą masą oraz plackiem z kruszonką. Lekko dociśnij. Wierzch ciasta udekoruj paseczkami stopionej polewy czekoladowej. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
ok. 1 godziny i 30 minut
Chłodzenie ok. 2 godzin.
porcja ok. 260 kcalŹródło: Tina