Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu placek pełen smakowitych owoców. Bananowiec to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jest mięciutki, wilgotny i dodaje mnóstwa pysznej energii :).
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3188
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 606
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3188
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 606
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Składniki
Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Ciasto bananowe wylewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry jabłka oraz pokrojone na ćwiartki śliwki*. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. * Owoce przed ułożeniem na cieście oprószamy mąką, co zapobiegnie ich zapadnięciu.
Na wierzch ciasta możemy dodać także inne owoce tj. morele, śliwki węgierki czy gruszki. Życzę smacznego! :)