Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec z owocami

Bananowiec z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 973 Ocena: 26463

Dodano:

Odsłon: 400

Dzisiaj zapraszam na szybki i prosty w przygotowaniu placek pełen smakowitych owoców. Bananowiec to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jest mięciutki, wilgotny i dodaje mnóstwa pysznej energii :).

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • DODATKI:
  • 2 jabłka
  • 10 żółtych śliwek
  • cukier puder
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bananowiec z owocami

Przygotowanie

  1. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do bananów. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy esencję waniliową, mąkę, banany z masłem i chwilę mieszamy na delikatnych obrotach. Do powstałej masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.

  2. Ciasto bananowe wylewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w grubsze plastry jabłka oraz pokrojone na ćwiartki śliwki*. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

    * Owoce przed ułożeniem na cieście oprószamy mąką, co zapobiegnie ich zapadnięciu.

  3. Na wierzch ciasta możemy dodać także inne owoce tj. morele, śliwki węgierki czy gruszki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń