Do góry

Desery Przepis na:

Bananowy keks

Bananowy keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 102

Szybkie w przygotowaniu a jednocześnie smaczne ciasto, które zawsze się udaje.

Składniki

  • Banany - 4 szt.
  • Jajka kurze - 2 szt
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Mąka tortowa - 22 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Olej - 6 łyżek
  • Żurawina - 7 dag
  • Orzechy laskowe - 7 dag
  • Czekolada gorzka - 5 kratek
  • Szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bananowy keks

Przygotowanie

  1. Żurawinę , orzechy przepłukać.Czekoladę pokroić na drobno. Banany rozgnieść lub zblendować.

  2. Jajka z cukrem ubić robotem na puszysto, dodać banany, olej i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać do utartych składników i dalej mieszać robotem, aż będzie jednolita masa.

  3. Dodać żurawinę, orzechy, czekoladę i wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto.

  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 70 minut lub do suchego patyczka.

  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń