Do góry

Desery Przepis na:

Bananowy murzynek

Bananowy murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 540 Ocena: 7402

Dodano:

Odsłon: 12655

Banany w cieście kakaowym dają niesamowity smak i aromat :)

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 300 g. cukru (1 i 1/2 szkl.)
  • 250 g. margaryny
  • 230 g. mąki pszennej
  • 4 jaja (M)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie banany pokrojone w plasterki.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bananowy murzynek

Przygotowanie

  1. Mleko, kakao i cukier wsypać i wlać do garnka i zagotować. Do gorącej masy dodać margarynę i rozpuścić. Następnie całkowicie ostudzić. Do ostudzonej masy wbić żółtka. Wymieszać mikserem. Odlać 1/2 szklanki na polewę.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli miksując dodawać do masy. Na końcu dołożyć pianę z ubitych białek i wymieszać już tylko szpatułką.
    Na końcu włożyć plasterki bananów. Wbijałam je na sztorc.

    Piekłam w 160* 40-45 min.
    Do połowy pieczenia opcja ''grzanie dół'', potem termoobieg.


    Ciasto zrobiłam na tortownicy o śr. 24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie i niczym ich nie smarować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń