Do góry

Desery Przepis na:

Banoffee

Banoffee

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 225

W mojej wersji tego popularnego deseru wykorzystałam sprawdzony przepis na kruchy, migdałowy spód. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę - kruche ciasto idealnie połączyło się smakowo ze słodkim kajmakiem i delikatną bitą śmietaną.

Składniki

  • Kruchy spód:
  • - mąka pszenna - 1 szklanka
  • - mielone migdały - 1/4 szklanki
  • - cukier puder - 3 łyżki
  • - masło - 100 gram
  • - żółtko - 1 sztuka
  • - sól - szczypta
  • Ponadto:
  • - masa krówkowa (kajmak) - 300 gram
  • - śmietana 30% - 350 ml
  • - żelatyna - 1 łyżeczka
  • - woda - 50 ml
  • - sok z cytryny - ok. 2 łyżek
  • - cukier puder - 3-4 łyżki
  • - dowolna czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Banoffee

Przygotowanie

  1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę. Dno i brzegi tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy, wykładając spód i brzegi do wysokości ok. 2,5 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut.

  2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i na spód wykładamy masę kajmakową (masy można dodać więcej niż 300 gram, jeżeli ktoś lubi słodsze ciasta). Banany kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Od razu po ubiciu śmietanę wykładamy na banany i dekorujemy całość startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń