Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, słodki deser idealny na imprezę lub gorące popołudnie. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Śmietankę i mascarpone trzymaj cały czas w lodówce - muszą być dobrze schłodzone. Przygotuj sobie słoiczki, miseczki lub szklanki, w których będziesz przygotowywać deser. Ciasteczka owsiane lub herbatniki pokrusz lub zmiksuj w blenderze (tak, aby były grubsze kawałki a nie jak mąka). Połowę powstałej masy przełóż do słoików lub miseczek - ok. 0,5 cm warstwy.
Masę kajmakową wraz z mlekiem (na początku daj 2 łyżki) przełóż do rondelka i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Uważaj, aby masa nie przywarła do dna. Co chwilę mieszaj, aby utworzyła się jednolita, płynna masa. Jeśli stwierdzisz, że masa jest za gęsta, dodaj jeszcze łyżeczkę mleka lub śmietanki. Kiedy masa będzie jednolita, odstaw ją z ognia i pozwól lekko ostygnąć.
Do (najlepiej) szklanej lub metalowej miseczki wlej śmietankę 30% lub 36%. Zacznij powoli ubijać mikserem. Po chwili dodaj mascarpone i ubijaj do powstania gęstej, puchowej masy. Opcjonalnie możesz dodać trochę ekstraktu z wanilii, cukru pudru lub fixy do śmietany.
Będziesz teraz robić dwie warstwy składające się z ciasteczek, masy i kajmaku: - na herbatniki wyłóż masę ze śmietanką, - na masę wyłóż pokrojonego na małe kawałki lub plasterki banana, UWAGA: jest tylko jedna warstwa bananów. - banany polej masą kajmakową (nie za dużo, ponieważ jest bardzo słodka), - na masę kajmakową wyłóż resztę skruszonych ciasteczek lub herbatników, - dalej masa śmietanowa, - ostatnia warstwa to kajmak. Deser możesz pokruszyć startą czekoladą, wyłożyć na niego po kawałku ciasteczek lub innych słodkości. Smacznego. Proponuję robić mniejsze porcje, ponieważ cały deser jest bardzo słodki. W ten sposób zamiast 4 salaterek, możesz zrobić 8 mniejszych porcji.