Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banoffee pie to deser, który po raz pierwszy zaserwowano w brytyjskiej restauracji The Hungry Monk w 1972 roku. Dzięki znakomitemu połączeniu maślanego spodu z masą toffie, bananami i bitą śmietaną, szybko zyskiwał na popularności. W 1974 roku przepis ukazał się w wersji drukowanej, z tego powodu zaczęto serwować go w innych restauracjach, a także przygotowywać w gospodarstwach domowych. Oryginale banoffee pie serwuje się na kruchym spodzie, my jednak zaproponujemy Wam szybszą wersję, bez pieczenia.
Blaszka o wymiarach 24 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1132
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2055
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 487
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1132
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2055
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 487
Składniki
Ciasteczka owsiane zmiksuj w blenderze na drobny pył i przełóż do miski. Masło rozpuść w garnuszku, dodaj do ciastek i dokładnie ze sobą wymieszaj. Gotową masą wyklej spód i brzegi blaszki na tartę.
Banany obierz, pokrój w grubsze plastry i skrop sokiem z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno wraz z łyżką cukru pudru.
Na ciasteczkowym spodzie rozprowadź równomiernie masę kajmakową. Na jej wierzchu poukładaj plasterki bananów. Przykryj je ubitą śmietaną.
Ciasto banoffee pie udekoruj startą na tarce gorzką czekoladą.