Do góry

Desery Przepis na:

Baozi z makiem i bakaliami

Baozi z makiem i bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1415

Dodano:

Odsłon: 846

Polsko-Chiński kulinarny mariaż. Baozi (czyt. bałcy) to chińskie drożdżowe bułeczki na parze, zazwyczaj z mięsnym nadzieniem. U mnie w wersji deserowej - z nadzieniem z maku i słodkich bakalii.

Składniki

  • Przepis na 16 szt
  • Baozi:
  • Mleko - 100ml
  • Woda - 100ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Mąka (u mnie krupczatka) - 400g
  • Masa:
  • Masa makowa - 1 puszka (850g)
  • Figi suszone - 5 szt
  • Śliwki suszone - 6 szt
  • Rodzynki - garść
  • Żurawina suszona - garść
  • Daktyle - garść
  • Do dekoracji - kandyzowana skórka pomarańczowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, powinna być letnia. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z olejem, solą i mąką i zagniatamy. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, trzeba dodać więcej mąki.

    Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    W tym czasie mieszamy masę makową i rodzynkami, żurawiną i pokrojonymi daktylami, figami i śliwkami.

  2. Dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rolujemy w wałek. Kroimy na kawałki, które wyrabiamy w kształt kulki. Każdą kulkę wakujemy na cienko na sporej ilości mąki.

  3. Do ciasta dajemy farsz i powoli ściskamy. Ciasto samo się ułoży.

  4. Górną część ciasta mocno ściskamy, aby się nie rozklejało podczas gotowania.

  5. Jeśli gotujecie baozi w bambusowym koszyczku (co szczerze polecam!), połóżcie każdy na kawałku papieru do pieczenia.

  6. Układamy w koszyczku i gotujemy na parze 12-15 minut (w zależności od wielkości).

    Można oczywiście gotować tradycyjnie na ściereczce.

  7. Podajemy posypane kandyzowaną skórką pomarańczową (i ewentualnie płatkami migdałowymi).

    Baozi są lekkie, puszyste i słodkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń