Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baranek wielkanocny z ciasta jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole, tuż obok baranka z masła oraz kurczaczków z jajek. Prezentuje się znacznie ładniej i efektowniej niż klasyczna babka wielkanocna.
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 36
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 66
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 451
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2725
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3427
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2541
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 36
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 66
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 451
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2725
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3427
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2541
Składniki
W misce ubij całe jajka zaczynając od najmniejszej prędkości. Stopniowo dodawaj cukier puder, zwiększając prędkość. Ubijanie powinno trwać przynajmniej 5 minut.
Zmniejsz prędkość miksera do minimum i dodaj wanilię oraz skórkę z cytryny. Następnie stopniowo wlej maślankę i olej.
W osobnej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną. Dodawaj partami składniki suche do mokrych, powoli mieszając.
Formę w kształcie baranka o długości 30 cm, wysokości w najszerszym miejscu 17,5 cm i objętości 1,9 litra wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej do środka masę – powinna ona sięgać ok. 3 cm poniżej krawędzi formy.
Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 60-75 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij baranka wielkanocnego z ciasta i odstaw na ok. 10 minut. Ostrożnie odwróć, sprawdzając, czy ciasto nie przykleiło się do formy. Jeśli tak się stało, namocz lnianą ściereczkę wodą i dokładnie wykręć. Połóż ją na wierzchu baranka na minutę, a następnie wyjmij ciasto.
Przed podaniem baranka posyp go cukrem pudrem. Na szyi zawiąż kolorową wstążkę. W razie problemów ze staniem, możesz odciąć kawałek ciasta od strony nóg.