Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z ciasteczek, batonów i draży - dla wielbicieli słodyczy
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100692
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5820
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100692
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5821
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5820
Składniki
Herbatniki wrzucamy do worka, i gnieciemy tłuczkiem. Pokruszone herbatniki wsypujemy do garnka, dodajemy masło, i ręka mieszamy. Gotową "masę" wsypujemy na tortownicę, przyklepujemy mocno do dna. Spód pieczemy około 25 minut w temperaturze 190stopni. Można też wstawić do lodówki na około godzinę. "Kremówka": 500ml mleka, masło i cukier gotujemy. Resztę mleka, mąki, budyń i jajka miksujemy. Gdy mleko zaczyna się gotować, powoli wlewamy masę - cały czas miksując. Masa bardzo szybko gęstnieje. Garnek zestawiamy z gazu. Następnie dodajemy wódkę i znów miksujemy. Śmietanę miksujemy na puszystą, dodajemy puder i jeszcze chwilę miksujemy. Batoniki Lion przekrawamy wzdłuż na pół, a później na średniej wielkości kawałki.
Na herbatnikowy spód nakładamy 7 łyżek kremówki, później: patyczki czekoladowe z nadzieniem, dodatkowo draże w puste miejsca, 12 biszkoptów - całe, i zgniecione w puste miejsca, 8 łyżek kremówki, kawałki batoników Lion, bita śmietana, resztę śmietany i połowę kremówki mieszamy - ozdobimy nią górę tortu. Z draży układamy liczbę urodzin. Wymieszaną kremówkę i śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy tort - później układamy draże - można dodatkowo posypać czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy tort z tortownicy. Pozostałą kremówką smarujemy boki tortu i przykładamy rurki. Można owinąć tasiemką - ładniej wyglądają i lepiej się trzymają :)