Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony z fasolą to zupa pełna warzyw i aromatu mięsnych żeberek. Delikatna i rozpływająca się w ustach fasolka sprawia, że barszcz ma ciekawą konsystencję, a dodatkowo jest niezwykle pożywny.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 452
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 452
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Składniki
Fasolę namocz dzień wcześniej w wodzie. Żeberka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i zagotuj. Trzymaj je na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Bulion przefiltruj przez gazę i przelej do innego dużego garnka. Postaw go na małym ogniu, by tylko pyrkał. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do bulionu, a następnie dołóż przecier pomidorowy i zakwas. Wymieszaj.
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż warzywa na maśle przez ok. 2-3 minuty. Przenieś je do garnka z zupą. Wymieszaj, a garnek przykryj pokrywką i duś całość przez kolejne 5 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki. Dodaj je do bulionu. Następnie dołóż odcedzoną fasolkę. Gotuj barszcz przez kolejne 15-20 minut.
Jabłko obierz i wytnij gniazda nasienne. Drobno je posiekaj i dodaj do barszczu razem ze wszystkimi przyprawami. Gotuj przez kolejne 15 minut. Barszcz czerwony z fasolą podawaj z kleksem śmietany, udekorowany natką pietruszki i szczypiorkiem.