Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszczyk czerwony z majerankiem"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 232
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 232
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Suszone grzyby płuczę w letniej wodzie, zalewam je 3 szklankami wody. Odstawiam na noc. Następnego dnia gotuję je godzinę w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, listka laurowego, ziela angielskiego oraz ziarenek pieprzu.
Buraki obieram, kroję na kawałki, zalewam 2 litrami wody. Gotuję pod przykryciem ok. 90 minut. Potem studzę je przez kilka godzin w wywarze, w którym się gotowały. Zimne buraki grubo ścieram, ponownie wkładam do wywaru. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 5 minut. Wywar przecedzam przez sito.
Do wywaru z buraków dodaję wywar grzybowy wraz z grzybami. Barszczyk przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuję jeszcze 5 minut.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Naj