Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszczyk czerwony z majerankiem"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2272
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 163
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2272
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 163
Składniki
Suszone grzyby płuczę w letniej wodzie, zalewam je 3 szklankami wody. Odstawiam na noc. Następnego dnia gotuję je godzinę w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, listka laurowego, ziela angielskiego oraz ziarenek pieprzu.
Buraki obieram, kroję na kawałki, zalewam 2 litrami wody. Gotuję pod przykryciem ok. 90 minut. Potem studzę je przez kilka godzin w wywarze, w którym się gotowały. Zimne buraki grubo ścieram, ponownie wkładam do wywaru. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 5 minut. Wywar przecedzam przez sito.
Do wywaru z buraków dodaję wywar grzybowy wraz z grzybami. Barszczyk przyprawiam do smaku sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuję jeszcze 5 minut.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Naj