Do góry

Desery Przepis na:

Beza z kremem kawowym

Beza z kremem kawowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 1785

Kocham torty bezowe, uwielbiam też kawę! Dlaczego więc nie połączyć dwóch ulubionych rzeczy? Sami spróbujcie! Wierzę, że Wam też posmakuje!

Składniki

  • Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/5 szklanki zimnej wody
  • Ponadto:
  • tarta czekolada
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

    Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem i kawą, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.


    Masę nakładamy na bezę, a na nią kładziemy drugi blat, który posypujemy tartymi wiórkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń