Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na kruchą i delikatną bezglutenową babkę cytrynową, serdecznie polecam :-)
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 75
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 75
Składniki
1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna. 3. Cały czas miksując dodajemy roztopione wystudzone masło. 4. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, cały czas miksując. 5. Następnie dodajemy mąkę z ziaren amarantusa (jaglaną lub inną) cały czas miksując. 6. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. 7. Cytrynę myjemy, sparzamy, następnie skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach. 8. Następnie dodajemy startą skórkę do ciasta oraz sok z połowy cytryny i miksujemy na wolnych obrotach przez chwilę, do połączenia składników. 9. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dołączamy do ciasta i delikatnie mieszamy. 10. Ciasto przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej na przykład bezglutenową bułką tartą. 11. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół. Do suchego patyczka. 12. Studzimy ciasto w blasze. 13. Przygotowujemy lukier (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) i nakładamy lukier łyżką na ciasto, by lukier spływał fantazyjnie :-) Smacznego :-)