Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na najlepszą babkę marmurkową na świecie, właśnie bezglutenową, która swoją wspaniałością przewyższa glutenową wersję. Jest mięciutka, pulchna, wilgotna, piaskowa, wszystko jednocześnie i nawet następnego dnia. Serdecznie polecam :-)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5365
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Do misy miksera wsypujemy szklankę cukru i wbijamy dwa żółtka. Białka wlewamy do osobnej miski. I miksujemy na średnich obrotach. Następnie wbijamy kolejne dwa żółtka cały czas miksując i kolejne dwa żółtka. Gdy żółtka z cukrem ubiją się na jasną i puszystą masę, to stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas miksujemy na średnich obrotach. Gdy masło zostanie wchłonięte przez masę, wtedy wsypujemy stopniowo mąkę z ziaren amarantusa zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałe mąki i cały czas miksujemy. Wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią, dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie mieszamy z naszą zmiksowaną masą. Foremkę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy mąką z ziaren amarantusa. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do foremki wlewamy część ciasta, tak mniej więcej połowę. Do pozostałego ciasta dodajemy dwie łyżeczki kakao i mieszamy. Następnie ciemne ciasto wylewamy na jasne i wygładzamy. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut z grzaniem góra-dół i robimy test patyczkiem, jeśli będzie mokry, to dopiekamy jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w formie. Dopiero dobrze wystudzone przekładamy na paterę (jeszcze ciepłe mogłoby się poszarpać). Ciasto obsypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :-)