Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowa tarta z czekoladą, kremem chałwowym, frużeliną jeżynową i malinami

Bezglutenowa tarta z czekoladą, kremem chałwowym, frużeliną jeżynową i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 220

Dodano:

Odsłon: 71

Bezglutenowa pyszna zdrowa tarta z czekoladą, frużeliną jeżynową, kremem chałwowym i malinami... Brzmi zachęcająco? Przepis na blogu, link ⤵⤵⤵ http://zdrowonacodzien.pl/bezglutenowa-pyszna-tarta-z-kremem-chalwowym-i-malinami/. Zachęcam do przygotowania nie tylko w Walentynki, świetnie pasuje na każdą okazję i bez okazji :) Cudownych i słodkich Walentynek ????????????

Składniki

  • Mąka ryżowa i kukurydziana 250g
  • Masło 125g
  • Jajo kurze 1 sztuka
  • Miód 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia szczypta
  • Woda
  • Olejek waniliowy
  • Czekolada gorzka 10 kostek
  • Serek President 400g
  • Miód 3 łyżeczki
  • Tahini 3 łyżeczki
  • Maliny
  • Frużelina jeżynowa
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezglutenowa tarta z czekoladą, kremem chałwowym, frużeliną jeżynową i malinami

Przygotowanie

  1. Z mąk, masła, miodu, wody i jajka przygotowujemy kruche ciasto. Zagniatamy ciasto z odrobiną proszku do pieczenia. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Wkładamy na chwilę do lodówki. Ciastem wyklejamy naszą foremkę do tarty i pieczemy ok. 15 minut w 200st.C. (należy ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach). Upieczoną tartę zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Rozpuszczamy w rondelku z mlekiem czekoladę. Smarujemy nią naszą ostudzoną tartę. Ponownie zostawiamy do ostygnięcia.

  3. Składniki na krem ubijamy przez chwilę w miseczce. Możemy dosłodzić, gdyby wydawało się za mało słodkie. Na tarcie rozsmarowujemy frużelinę (lub dżem), na to delikatnie wykładamy krem. Możemy wyłożyć cały lub zostawić do dekoracji na rozetki. Na kremie układamy maliny (możemy użyć innych owoców: borówek, mandarynek, granata, gruszek, mango, również owoców mrożonych). Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń