Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam mój przepis na przepyszne i aromatyczne bezglutenowe babeczki cytrynowe, które są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1475
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 360
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 2068
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1475
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 360
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 2068
Składniki
1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące. 2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce. 3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem. 4. Dodajemy do ciasta skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy. 5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem. 6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. 7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie piekarnika. 8. Przygotowujemy lukier - do ok. 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Jeżeli lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać cukru. Lukier ma być dość gęsty. Smacznego :-)