Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe ciasto ptysiowe z morelami

Bezglutenowe ciasto ptysiowe z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 434

Dodano:

Odsłon: 2224

Przepis z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.

Składniki

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 125 g masła
  • laska wanilii
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 125 g cukru
  • świeże morele
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bezglutenowe ciasto ptysiowe z morelami

Przygotowanie

  1. Śmietanę zagotować z wanilią i cukrem.

    Białka ubić na pianę.

    Masło rozpuścić, dodać do niego mąkę, cały czas mieszając, następnie rozrzedzić śmietaną. Mieszać, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek garnka. Wtedy zdjąć z gazu i zostawić do ostygnięcia.

    Po ostygnięciu zmiksować z żółtkami, na końcu ostrożnie wmieszać pianę z białek.

    Dużą tortownicę wyłożyć papierem, pół ciasta przełożyć, wyrównać. Położyć na nim połówki moreli skórką do dołu (morele z uszki i inne soczyste owoce się nie sprawdzą, wypływający z nich sok spowoduje zakalec). Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń