Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe rogale marcińskie

Bezglutenowe rogale marcińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1807

Dodano:

Odsłon: 2545

Zbliża się czas rogali marcińskich - najwspanialszych rogali na świecie. W sieci jest bardzo dużo pysznych przepisów, dzięki którym możemy te cudowności wyczarować we własnym domu, ale jeśli chodzi o wersje bezglutenowe to nie ma tego za wiele, a jeśli szukać bezglutenowego ciasta półfrancuskiego - to takiego przepisu praktycznie nie ma. Dlatego postanowiłam zmierzyć się z tym zadaniem i spróbować upiec bezglutenowe rogale marcińskie, ale właśnie z bezglutenowego ciasta półfrancuskiego, zadanie trudne ale nie niemożliwe. W związku z tym, że przepisów na rogale jest tak dużo, postanowiłam skorzystać z dostępnych zasobów internetu i na podstawie istniejącego przepisu stworzyć wersję bezglutenową.

Składniki

  • 3 i pół szklanki mąki bezglutenowej Schar (ciasto)
  • 30 g drożdży świeżych (ciasto)
  • 3 żółtka (ciasto)
  • 1 szklanka mleka i więcej (ciasto)
  • 3 łyżki cukru (ciasto)
  • 100 g roztopionego i wystudzonego masła (ciasto)
  • 200 g miękkiego masła (do wysmarowania ciasta)
  • 200 g białego maku (farsz)
  • 80 g marcepanu (farsz)
  • pół szklanki cukru (farsz)
  • 100 g rodzynków (farsz)
  • 100 g migdałów (farsz)
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (farsz)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (farsz)
  • 2 białka (farsz)
  • 3-4 biszkopty bezglutenowe (farsz)
  • 1 łyżka mleka + 1 jajko (do smarowania rogali przed pieczeniem)
  • 2 szklanki cukru pudru + sok z cytryny (lukier)
  • płatki migdałowe lub siekane orzechy (dekoracja)
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń