Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez glutenu są równie smaczne jak te z dodatkiem mąki pszennej. Dowodem na to jest ten właśnie orzechowiec. Spód ciasta jest pyszny , mocno orzechowy z dodatkiem niewielkiej ilości bezglutenowej mąki owsianej. Idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, suszonymi daktylami i moimi ulubionymi figami. Całość została przykryta bezową , chrupką pierzynką. Jak dla mnie jest oto połączenie idealne. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości nie tylko tym, będącym na diecie bezglutenowej.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1933
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1627
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2584
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1933
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1627
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2584
Składniki
Na stolnicy mieszamy mąkę z orzechami, dodajemy masło i siekamy nożem . Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zgniatamy . Będzie klejące , więc oprószamy je mąką owsianą, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Formę 25x30 smarujemy masłem oprószamy mąką owsianą . Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, co chwilę zanurzając dłonie w wodzie ( ciasto jest bardzo klejące ). Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut .
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką
Podpieczony orzechowy spód smarujemy powidłami śliwkowymi, równo rozkładamy figi , daktyle, posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrywamy bezą i pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Smacznego!