Do góry

Desery Przepis na:

bezglutenowy orzechowiec z bezową pianką

bezglutenowy orzechowiec z bezową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2128

Dodano:

Odsłon: 7062

Ciasta bez glutenu są równie smaczne jak te z dodatkiem mąki pszennej. Dowodem na to jest ten właśnie orzechowiec. Spód ciasta jest pyszny , mocno orzechowy z dodatkiem niewielkiej ilości bezglutenowej mąki owsianej. Idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, suszonymi daktylami i moimi ulubionymi figami. Całość została przykryta bezową , chrupką pierzynką. Jak dla mnie jest oto połączenie idealne. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości nie tylko tym, będącym na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • składniki na ciasto: 200 g zmielonych orzechów włoskich 170 g mąki owsianej bezglutenowej 80 g cukru 200 g masła 2 żółtka 1 łyżk
  • składniki na beze: 4 białka 200 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli
  • a ponadto : 1 słoik powideł śliwkowych 100 g posiekanych suszonych fig 100 g posiekanych suszonych daktyli otarta skórka z jedne
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
bezglutenowy orzechowiec z bezową pianką

Przygotowanie

  1. Na stolnicy mieszamy mąkę z orzechami, dodajemy masło i siekamy nożem . Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zgniatamy . Będzie klejące , więc oprószamy je mąką owsianą, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.

    Formę 25x30 smarujemy masłem oprószamy mąką owsianą . Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, co chwilę zanurzając dłonie w wodzie ( ciasto jest bardzo klejące ). Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut .

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką

  3. Podpieczony orzechowy spód smarujemy powidłami śliwkowymi, równo rozkładamy figi , daktyle, posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrywamy bezą i pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń