Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beziki to przepyszne, delikatne ciasteczka, które zachwycą każdego miłośnika słodyczy. Ich chrupiąca skórka z zewnątrz i miękkie wnętrze sprawiają, że są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy też samodzielna przekąska, ilekroć dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie ich w domowym zaciszu jest nie tylko proste, ale również daje ogromną satysfakcję. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby ucieszyć całą rodzinę!
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 589
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 589
Składniki
W dużej, odtłuszczonej i czystej misce wstępnie wymieszaj białka z solą. Używając miksera ubijaj całość na niskich obrotach, aż mieszanka stanie się piankowata.
Zwiększ prędkość do wysokiej i cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier, po ok. 1 łyżkę na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
Ubijaj pianę aż stanie się gęsta, lśniąca i całkowicie sztywna. Jednocześnie pod palcami nie powinno być czuć żadnych kryształków cukru. Wmieszaj delikatnie ekstrakt waniliowy.
Duży rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy napełnij mieszanką. Blachy od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyciskaj beziki na blaszkę, pozostawiając niewielkie odległości między nimi.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 105 st. Celsjusza. Wstaw ciasteczka i piecz je przez ok. 1 godzinę, nie otwierając drzwiczek w trakcie pieczenia. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw beziki do ostygnięcia w środku, w dalszym ciągu nie otwierając drzwiczek.
Ciasteczka możesz wyjąć po ok. 1-2 godzinach od zakończenia pieczenia. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, ale chroń je przed wilgocią, która może je zmiękczyć.