Do góry

Desery Przepis na:

Bezy czekoladowe z malinami

Bezy czekoladowe z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 2778

Dodano:

Odsłon: 972

Bardzo prosty i bardzo efektowny deser - bezy z dodatkiem czekolady, przełożone bitą śmietaną i malinami.

Składniki

  • 4 białka
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
    Białka umieścić w misie miksera z trzepaczką i ubić z solą na sztywno, powoli dodawać cukier cały czas ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukru.
    Mikser wyłączyć i polać pianę ostygniętą czekoladą, za pomocą łyżki bardzo delikatnie wmieszać czekoladę tworząc marmurem – wystarczy kilka ruchów łyżką.

  2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
    Za pomocą łyżki formować beziki ( połowę spłaszczyć, reszta może mieć czubki)
    Piec w temperaturze 110 stopni przed 2 godziny, studzić w otwartym piekarniku.
    Śmietanę umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką- ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
    Na płaskie bezy wyłożyć ubitą śmietanę, na to maliny i przykryć bezą z czubkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń