Do góry

Desery Przepis na:

Bezy.....poziom drugi...

Bezy.....poziom drugi...

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 114

Dodano:

Odsłon: 4974

Gdy już dojdziecie do wniosku, że jesteście gotowi stawić czoła troszkę trudniejszemu wyzwaniu, ale tylko troszkę :)

Składniki

  • 8 białek
  • 2 szkl. cukru
  • 500 ml. śmietany 36%
  • 250g. serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 200g. świeżych...ulubionych owoców, np.truskawek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeby nie powielać sposobu wykonania masy bezowej, proponuję zapoznać się z moim przepisem na '' beziki''. Działamy tak samo, tzn. do momentu napełnienia masą rękawa cukierniczego. Piekarnik nagrzewamy do 120st.C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a żeby zrobić idealne okrągłe blaty bezowe, wystarczy ołówkiem odrysować kubek lub małą miseczkę.

    Uwaga....gotowe ciastko składa się z dwóch blatów, więc ilość musi być parzysta....jednak dodajmy 1 blat na spróbowanie w trakcie pieczenia.

    Robienie blatów, zaczynamy od zew.strony...robimy '' domek ślimaka '' :) Blachę wstawiamy do piekarnika i suszymy, ok.1,5 godz. Po tym czasie, wyciągamy nadprogramowy blat, chwilkę czekamy i próbujemy. W tym przypadku środek musi być wysuszony. Jeżeli jest,wyciągamy blachę i zostawiamy do ostygnięcia lub przedłużamy suszenie o kolejnych kilka minut.

  2. Serek mascarpone wrzucamy do miski i od razu wlewamy śmietankę. Nie ma sensu ubijać ich oddzielnie....przecież serek jest zrobiony ze śmietanki:) Ubijamy mikserem, dodajemy cukier- ilość wg.uznania. Do ubitej na sztywno masy, wrzucamy umyte i pokrojone ( o ile tego wymagają ) owoce. Mieszamy już delikatnie łyżką.

    Zimne blaty przekładamy gotowym kremem, układamy na .....czym chcemy, by było podane....i posypujemy cukrem pudrem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń