Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bezowe koszyczki wypełnione orzeźwiającym kremem jogurtowym podane z owocami. Idealny deser na letnie popołudnie.
Porcja na 6 koszyczków bezowych.
Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant. Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem.
Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia.
Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni.
Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.
Masa:
Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co 10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok 30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.
Podajemy od razu.
Tradycyjna beza z bitą śmietaną jest dla mnie zdecydowanie za słodka. Natomia...
Odsłon: 1020
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 6846
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 894
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1225
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 100
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 73
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 6846
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 894
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1225
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 100
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 73
Składniki
Porcja na 6 koszyczków bezowych. Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy koszyczki bezowe. Za pomocą szprycy robimy okrąg o średnicy ok 12cm i układamy wyższy rant. Dzięki wyższym bokom, powstanie "miseczka" do której zmieści się krem. Bezy pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut i zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia. Jeśli podczas pieczenia bezy robią się ciemne, trzeba zmniejszyć temperaturę na 100 stopni. Po wysuszeniu bezy powinny być kruche i białe.
Masa: Miętę miksujemy razem z jogurtem i cukrem pudrem. Cytrynę myjemy i sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Dodajemy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby żelatyna była przykryta), mieszamy i podgrzewamy np. w mikrofalówce. Znów mieszamy i dodajemy do jogurtu. Masę dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Co 10 minut mieszamy masę. Kiedy będzie już schłodzona i dość gęsta (po ok 30 minutach) nakładamy na bezy. Dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy od razu.
Przepisy Desery
Desery
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Desery
Ciasto Biedaczek
Desery
Malinowy Chruśniak
Desery
Ciasto Różowa Księżniczka
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 2
Ciasto Biedaczek
Na pierwszy rzut oka ten wypiek prezentuje się bardzo skromnie i niepozornie....
Odsłon: 40882