Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biała rolada z jagodami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 239
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 239
Składniki
Białka ubij, dodaj cukier, żółtka i ubijaj tak długo, aż masa będzie sztywna.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko. Dodaj do masy jajecznej i powoli wymieszaj łyżką.
Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180°C.
Wyjmij gorący biszkopt, górą przełóż na ściereczkę, zdejmij papier i zwiń wraz ze ściereczką w rulon. Odstaw do ostygnięcia.
Do jagód wlej wodę, wsyp cukier i gotuj do czasu, aż zaczną się lekko rozpadać.
Do ostudzonych dołóż żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odstaw do stężenia. Zimną kremówkę ubij na sztywno i dodawaj porcjami tężejące jagody. Zmiksuj.
Roladę rozwiń, rozsmaruj krem, pozostawiając na bokach 3 cm wolnego miejsca. Na krem rozsyp 5-6 łyżek jagód i zwiń roladę. Odłóż do lodówki, by krem stężał.
Na koniec posmaruj ciasto bitą śmietaną i udekoruj jagodami z miętą.
Czas przygotowania: 120 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: trudny.Źródło: Telemax