Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma osoby, która nie uwielbiałaby Michałków. To klasyczne połączenie czekolady herbatników i orzechów jest symbolem dzieciństwa. Tym smakiem można się też cieszyć nie tylko w postaci czekoladek, ale także i ciasta. Oto prosty i szybki przepis na Białego Michałka bez pieczenia. Delikatny krem i chrupkość orzechów oraz herbatników to idealne trio, które często będzie pojawiać się na twoim stole.
Puszyste jak chmurka ciasto z malinami to doskonała propozycja na weekendowy...
Odsłon: 1040
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 62
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 120
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1641
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 299
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 62
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 120
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1641
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 299
Składniki
Przygotuj warstwy herbatnikowe. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobny pył w malakserze lub robocie kuchennym. Wymieszaj oba składniki na jednolitą masę.
Przygotuj krem. Mleko podgrzej z cukrem, cukrem waniliowym i masłem do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników. Dodawaj powoli mleko w proszku, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wlej ją jeszcze ciepłą, cienkim strumieniem do mleka. Całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Masa będzie powoli twardnieć.
Złóż ciasto. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wylep na spodzie i na brzegach połową masy herbatnikowej. Następnie wyłóż ok. 1/3 kremu michałkowego i polej go równomiernie 1/3 masy kajmakowej. Posyp połową pozostałych herbatników przemieszanych z 1/3 orzechów. Ponownie wyłóż 1/3 kremu, 1/3 kajmaku, pozostałe herbatniki i 1/3 części orzechów. Na koniec przełóż ostatnią część kremu i ostatnią część kajmaku. Posyp obficie pozostałymi orzechami. Biały Michałek bez pieczenia schładzaj w lodówce przez przynajmniej 4 godziny przed podaniem.
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 115
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 120