Do góry

Desery Przepis na:

Biały puch z truskawkowym musem

Biały puch z truskawkowym musem

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 707

Dodano:

Odsłon: 4385

Ostatnio dosyć popularne ciasto ,, Biały puch" zainteresowało i mnie. Jednak ze względu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło.

Składniki

  • na spód:
  • 170-200 g herbatników
  • 3/4 kostki masła
  • 100 g białej czekolady
  • na krem:
  • 600 ml śmietany 30-36 %
  • 300 g białej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • na mus truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • pół szklanki wody
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. spód:
    1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    2.Masło rozpuścić w rondelku.
    3.Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno.
    4.Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając.
    5.Odstawić do lodówki na około godzinę.

  2. krem
    1.100 ml. śmietany podgrzewać w rondelku razem z czekoladą. Ostudzić.
    2.Żelatynę rozpuścić /namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i dodać do śmietany i czekolady.
    3.Ubić pozostałą śmietanę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą czekoladową.
    4.Połowę kremu śmietanowego wyłożyć na schłodzony spód.

  3. mus truskawkowy
    1.Truskawki umyć i zmiksować blenderem na mus.
    2.Przełożyć do rondelka i podgrzewać, dolać wodę i krótko zagotować.
    3.Dodać suche galaretki. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Odlać kilka łyżek musu do dekoracji.
    4.Tężejący mus wyłożyć na krem. Przykryć drugą częścią kremu i udekorować pozostałym musem. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń