Do góry

Desery Przepis na:

'' Bielec " Biała pianka

'' Bielec  Biała pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10266

Dodano:

Odsłon: 2983

Szybkie, lekkie i proste ciasto. Biała pianka z truskawkami. Bielec, to jedno z moich pierwszych ciast, liczy sobie chyba ponad 30 lat. Niezawodnie sprawdza się w takie gorące dni.

Składniki

  • mleko zagęszczone 7,5 % 250 ml
  • 7 okrągłych biszkoptów
  • truskawki ok. 15 większych sztuk
  • galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym ( 77 g )
  • woda 125 ml
  • listki mięty do dekoracji
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 16 cm.
    Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, w wolne miejsca kładziemy truskawki.
    Ja częściowo tortownicę wyłożyłam przezroczystą folią ale nie jest to konieczne. Ponieważ ciasto ładnie wychodzi z formy po odcięciu nożem.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml wody. Studzimy mieszając.
    Schłodzone mleko ubijamy na najwyższych obrotach miksera.
    Po 5 minutach stopniowo dolewamy schłodzoną galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy.
    Masę przekładamy do tortownicy wyrównujemy wierzch.
    Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.
    Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń