Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bigos z jabłkami na winie"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4925
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4925
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Grzyby i śliwki zalewam ciepłą wodą w oddzielnych naczyniach i zostawiam na noc. Grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, śliwki kroję.
Kapustę szatkuję, dodaję umytą kapustę kiszoną, dolewam szklankę wody, gotuję do miękkości. Dodaję jabłka starte na tarce z grubymi otworami oraz mięso i wędliny pokrojone w kostkę.
Do kapusty dokładam grzyby razem z wywarem, śliwki i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiam do smaku wszystkimi przyprawami, dolewam wino i gotuję jeszcze około 40 minut. Na końcu dodaję koncentrat.
Bigos przygotowuję przynajmniej trzy dni przed podaniem. Każdego dnia odgrzewam go i schładzam.
Podgrzewanie i schładzanie wydobywa głębię jego smaku. Marta Sztabińska z GrajewaŹródło: Kobieta i życie