Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bigos z jabłkami na winie"
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 13
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 134
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 204
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 319
Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. Do sosu dodał...
Odsłon: 13
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 134
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 204
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 319
Składniki
Grzyby i śliwki zalewam ciepłą wodą w oddzielnych naczyniach i zostawiam na noc. Grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, śliwki kroję.
Kapustę szatkuję, dodaję umytą kapustę kiszoną, dolewam szklankę wody, gotuję do miękkości. Dodaję jabłka starte na tarce z grubymi otworami oraz mięso i wędliny pokrojone w kostkę.
Do kapusty dokładam grzyby razem z wywarem, śliwki i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiam do smaku wszystkimi przyprawami, dolewam wino i gotuję jeszcze około 40 minut. Na końcu dodaję koncentrat.
Bigos przygotowuję przynajmniej trzy dni przed podaniem. Każdego dnia odgrzewam go i schładzam.
Podgrzewanie i schładzanie wydobywa głębię jego smaku. Marta Sztabińska z GrajewaŹródło: Kobieta i życie