Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopty to podstawa wielu ciast. Często występują w towarzystwie kremów, galaretek i owoców. Lubimy je szczególnie latem. Choć klasyczny biszkopt jest wykonany na bazie mąki pszennej, to osoby nietolerujące glutenu nie muszą rezygnować z tego prostego wypieku. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną gotową mąką bezglutenową. Mąkę bez pszenicy można kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie. Biszkopt bezglutenowy z tego przepisu niczym nie różni się od klasycznego biszkopta, nadal jest puszysty i delikatny.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Składniki
Do misy miksera wbij same białka i ubij na sztywną pianę, dosypując w międzyczasie cukier. Dodaj żółtka i ubijaj dalej, uzyskując gładką, bardzo puszystą masę. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Wyłącz mikser i powoli dodawaj sypkie składniki, stale mieszając ciasto łyżką. Dolej olej i także wymieszaj.
Przygotuj formę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto biszkoptowe i wyrównaj powierzchnię. Piecz w piecu nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut do testu tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź, a następnie wyłóż z formy.
Uwaga! Jeśli nie masz gotowej mąki bezglutenowej, możesz wykonać ją samodzielnie. Zmieszaj następujące mąki w odpowiednich proporcjach: 40 % mąki kukurydzianej, 40 % mąki ryżowej, 20 % mąki ziemniaczanej. Taką mąkę możesz wykorzystać do wykonania biszkoptu lub do innych potraw, w których potrzebujesz zastąpić mąkę pszenną.