Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt brzoskwiniowy

Biszkopt brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 5681

Dodano:

Odsłon: 292

Łatwe, letnie ciasto. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru (1 szkl=250 ml)
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 brzoskwinie
  • Krem:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6-7 brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • wiórki kokosowe do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać po jednym żółtku, miksować aż masa zbieleje i wyraźnie powiększy objętość. Wtedy dodać dwie łyżki przegotowanej, letniej wody. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie łyżką.
    Przygotować foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary 24x24 cm. Przelać do niej ciasto. Na wierzch poukładać plasterki brzoskwiń. W trakcie pieczenia one opadną na dno. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 35 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Z dna blaszki usunąć papier do pieczenia. Biszkopt odwrócić. W ten sposób owoce znajdą się na wierzchu.
    Przygotować krem. Brzoskwinie obrać ze skórki. Usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki i zblendować na jednolitą masę. Do tak przygotowanych brzoskwiń dodać ubitą śmietankę i cukier puder. Całość wymieszać. W 1/4 szklance ciepłej wody rozprowadzić żelatynę. Bardzo dokładnie ją wymieszać i wlać do kremu. Jeszcze raz całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany krem można na 1-2 minuty dać do lodówki. aby stężał. Następnie wylać go na biszkopt. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed pokrojeniem posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń