Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt czekoladowy z 4 jaj jest puszysty, wilgotny i idealnie równy. Jest także prosty w przygotowaniu i niemal zawsze wychodzi. Nie jest konieczne osobne ubijanie białek i żółtek, dzięki czemu skraca się czas i ułatwia całą procedurę. Ten biszkopt świetnie komponuje się z kremami śmietanowymi, czekoladowymi czy owocowymi.
Pożywna, zdrowa i bardzo smaczna pasta z ryżem. Kompletnie wartościowy obiad....
Odsłon: 27
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 196
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 141
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1371
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 78
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 14
Pożywna, zdrowa i bardzo smaczna pasta z ryżem. Kompletnie wartościowy obiad....
Odsłon: 27
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 196
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 141
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1371
Jeden z wariantów użycia sałatki z tuńczyka. Bardzo smaczne quesadillas na pi...
Odsłon: 78
Cyk Pyk i YES hawajska zupa kwietna " Kahakai Pua " czyli zupa kwietna plaż...
Odsłon: 14
Składniki
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuść i ostudź.
Przełóż jajka do miski razem z solą i ubij je do lekkiego spienienia. Dodaj cukier i ubijaj przez 15 minut lub do uzyskania widocznych wstęg w masie tworzonych przez trzepaczkę.
Dodaj mieszankę suchych składników do masy jajecznej i ostrożnie wymieszaj dużą drewnianą łyżką, wchodząc nią dokładnie pod masę i przykrywając mąkę mieszaniną mokrych składników. Nie mieszaj za długo, bo ciasto będzie za gęste.
Ostrożnie i delikatnie dodaj ostudzone masło. Mieszaj do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i obróć ją szybko w dłoniach kilka razy, by wyrównać powierzchnię ciasta.
Piecz biszkopt czekoladowy z 4 jaj w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25 minut lub do suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika wcześniej niż po 15 minutach.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w formie przez 5 minut przed wyjęciem. Przełóż biszkopt na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Podziel ciasto na 2 lub 3 blaty.