Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt do tortu, bez proszku do pieczenia.

Biszkopt do tortu, bez proszku do pieczenia.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25035

Dodano:

Odsłon: 5675

Biszkopt bez dodawania proszku do pieczenia, który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt do tortu, bez proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

  2. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Udanego wypieku!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LIDIA2 06 grudnia 2019 No właśnie słyszałam że jak się nie dodaje proszku do pieczenia to biszkopt nie opada. Czy tak jest? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń