Do góry

Desery Przepis na:

biszkopt genueński...

biszkopt genueński...

Autor:

Przepisów i artykułów: 583 Ocena: 22184

Dodano:

Odsłon: 44960

biszkopt nietypowy bo z dodatkiem masła. Jest delikatny i lekko wilgotny; warto spróbować go zrobić.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
biszkopt genueński...

Przygotowanie

  1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.

  2. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając.

  3. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

albina 22 maja 2013 Jaka druga mąka,w przepisie jest tylko ziemniaczana Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Doloressss 22 maja 2013 Ciekawy przepis, zabieram do wypróbowania :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń