Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt idealny :)

Biszkopt idealny :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 545

Długo szukałam przepisu na idealny biszkopt. W końcu znalazłam i pragne się nim podzielić
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, a w osobnej miseczce mieszamy olej ze sokiem cytrynowym.
    Piekarnik nagrzewamy do 160*C

  2. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do momentu aż piana będzie błyszcząca i będzie "trzymać się" miski.

  3. Następnie, nie przerywając ubijania,dodajemy porcjami cukier. Pianę ubijamy do rozpuszczenia się cukru, ok 5minut

  4. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka po 1 sztuce, a następnie wlewamy małym strumyczkiem olej ze sokiem cytrynowym.

  5. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę z proszkiem. Miksujemy TYLKO do połączenia się składników.

  6. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.
    Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika /bez termoobiegu, najlepiej grzanie od spodu/ Pieczemy ok 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń