Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt kakaowy.

Biszkopt kakaowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1450 Ocena: 18806

Dodano:

Odsłon: 9995

Biszkopt kakaowy który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników.

Składniki

  • jajka kurze 8 szt.
  • cukier 16 dag
  • mąka 20 dag
  • kakao 4 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy.

  2. Z jajek oddzielamy żółtka od białek.

  3. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy.

  4. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany.

  5. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika.

  6. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie.

  7. Studzimy, wyjmujemy z formy.

  8. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.

    Udanego wypieku!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń