Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy to podstawa wielu apetycznych ciast z dodatkiem kremów i owoców. Ten przepis na kakaowy biszkopt z 6 jaj pozwoli ci stworzyć doskonałą bazę dla tortów i uroczystych deserów. Dzięki kilku prostym trikom twój biszkopt będzie puszysty i wilgotny, po prostu perfekcyjny. Aby podkręcić smak, możesz dodać do ciasta kilka kropli aromatu rumowego, startą skórkę pomarańczy lub 2 łyżki zaparzonego espresso.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3655
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 868
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 227
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34187
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 544
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3655
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 868
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 227
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34187
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 544
Składniki
Na początku przygotuj sypkie składniki – przesiej do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Poza tym rozpuść masło (w kuchence mikrofalowej lub w garnku). Przygotuj blaszkę (23 × 30 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do miski wbij białka, dosyp sól i ubijaj je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Gdy uzyskasz błyszczącą pianę, stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj do uzyskania puszystości. Następnie (partiami) dodawaj mąkę z kakao i ubijaj na niskich obrotach. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że biszkopt będzie twardy. Na koniec dolej płynne masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
Wylej ciasto do formy, wyrównaj i kilka razy obróć blaszką po blacie, by masa dokładnie się wyrównała. Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw blaszkę z ciastem na środkową półkę. Piecz biszkopt przez 25 minut, po czym wyjmij z piekarnika, a po 5 minutach wyłóż z foremki na tacę. Oderwij z biszkopta papier do pieczenia, przewróć na właściwą stronę i całkowicie wystudź biszkopt. Jeśli chcesz pokroić placek na blaty, użyj długiego noża z ząbkami. Następnie udekoruj biszkopt kremem, dżemem lub rozpuszczoną czekoladą.