Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam przepis na pyszny biszkopt z kremem. Przepis dała mi moja ciocia jest bardzo prosty a ciasto rozpływa się w ustach. Moja ciocia piecze cudowne torty i ciasta mi dała tylko przepis i uwielbiam piec te oto ciasto. Bardzo często gości ono w moim domu i gości bardzo je chwalą. Dziś zrobiłam z kupnym kremem ale kiedyś zrobię z kremem własnej roboty i wtedy na pewno wstawię przepis.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5283
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5283
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Składniki
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.
Do zmiksowanej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Również dokładnie zmiksować aby masa jajeczna połączyła się z dodanymi składnikami.
Przygotowaną masę przelać do blaszki 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika to tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia przenieść na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto jest już zimne przekroić je na dwa równe placki.
Do blaszki w której był pieczony biszkopt na dno położyć folię aluminiową następnie dolną część placka biszkoptowego. Wcześniej zaparzoną kawę rozpuszczalną lekko ostudzoną nasączyć dół ciasta. Przygotować krem robiąc go dodać mniej mleka niż w opisie ( ja zrobiłam z trzech opakowań i dodałam 700 g mleka ).
Na nasączone ciasto czyli pół szklanki na jeden placek biszkoptowy, wyłożyć połowę przygotowanego kremu, na krem poukładać dowolne owoce ( ja dałam jagody leśne prosto z lasu które uzbierał mi mąż ). Położyć drugi placek biszkoptowy również go nasączyć, położyć resztę kremu i znowu owoce. Wstawić do lodówki aby ciasto się schłodziło.
Ciasto jest bardzo smaczne świetnie nadaje się dla gości jak i domowników. Zrobiłam z kremem gotowym nie potępiajcie mnie po prostu tu bardziej chodzi o przepis na ciasto a nie tym czym jest przełożone.